Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis met enkelhuisopstand uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De gevel en het interieur werden in 1987 grondig verbouwd.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping met oren, op de lagere tweede verdieping met lekdrempel op voluutconsoles; gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met spiegels en rozetten en een houten kroonlijst met tandlijst en klossen vormt de gevelbeëindiging. De twee benedenvensters werden verbouwd tot winkelraam.

Auteurs:  Braeken, Jo

Enkelhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden; zijvensters verbouwd tot winkelraam. Rechthoekige vensters in riemomlijsting, op de tweede verdieping met oren. Verder gemarkeerd door middenbalkon op consoles, als fors gekornist onderdeel van de puilijst. Lekdrempels van de derde bouwlaag op consoles Gietijzeren leuningen. Gevelbeëindiging door middel van gelede architraaf, fries met spiegels en rozetten en kroonlijst met tandlijst en klossen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek