Watermolen

Gemeente Scherpenheuvel-Zichem

• Inventarisatie Scherpenheuvel-Zichem (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is beschermd als monument Watermolen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Testelt

Beschrijving

Watermolen, voorheen eigendom van de abdij van Averbode. Langsgebouw met zware onderbouw van ijzerzandsteen in regelmatig verband.

Voorgevel voorzien van een brede, geprofileerde korfboogdeur van zandsteen onder een gevelsteen met abtswapen, leus NE QUID NIMIS en het jaartal 1618.

Noordzijgevel, in de top gedateerd 1608 door middel van donkerdere baksteen. Zuidgevel, langs de Demer, van ijzerzandsteen en bak- en zandsteen, ten dele in speklagen verwerkt: mogelijk opnieuw gebruikte elementen van de oudere kern (15de-16de eeuw) die gedeeltelijk verwoest werd circa 1594. Goed bewaard molenwiel. Algehele restauratie circa 1960.