Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en een barokpoort uit de vroege 18de eeuw. Het oorspronkelijk twee bouwlagen hoge pand werd in de eerste helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepast en met een halve verdieping verhoogd. In 1887 liet Olivier Le Jeune deze toegevoegde verdieping verhogen, het geveldecor in Lodewijk XVI-stijl en het mansardedak aanbrengen, naar een ontwerp door de aannemer Desiré Vermeiren. In 1895 vernieuwde Le Jeune de hardstenen plint

Rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, waarvan de eerste twee bouwlagen vermoedelijk zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Met een geblokte pui en geleed door cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het portaalrisaliet in de rechter travee. Behalve door de barokpoort, wordt dit laatste op de eerste verdieping gemarkeerd door een geriemde vensteromlijsting met oren, guirlandes, een gestrekte waterlijst en een gietijzeren balkonborstwering. Hardstenen rondboogpoort met een geprofileerd kwarthol beloop, neuten, gelede imposten, een voluutsleutel, panelen in de zwikken, en een gekorniste, gestrekte waterlijst. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, met geprofileerde dagkanten op de eerste, en geriemde omlijstingen op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries, en een gekorniste, houten kroonlijst op modillons, in het risaliet verrijkt met stafwerkconsoles, vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1887#1246 en 1895#654.

Auteurs:  Braeken, Jo

Classicistisch huis ()

Classicistisch enkelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met oude muurankers; in kern uit de 18de eeuw doch aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw. Horizontaal gemarkeerd door doorlopende lekdrempels. Licht vooruitspringend hoekrisaliet met merkwaardige rondboogdeur in laatbarokstijl uit de eerste helft van de 18de eeuw, gevat in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen, imposten en neuten; gestrekte tussendorpel en waaier met pijlmotieven; spiegels in de zwikken. Gestrekte en gekorniste waterlijst bekroond door jonger rechthoekig deurvenster in riemomlijsting met oren, verder verrijkt met guirlandes en gecanneleerde waterlijst: gietijzeren leuning (19de eeuw). Gekoppelde rechthoekige vensters, op de begane grond met geblokte penanten; op de bovenverdieping met kwarthol beloop. Gevel beëindigd door middel van gelede architraaf, fries met casement en kroonlijst op klossen, in het risaliet supplementair gesteund door platte gegroefde pilasters.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek