Teksten van Herenhuis De Keizerinne van 1738

Herenhuis De Keizerinne van 1738 ()

Herenhuis, gedateerd "ANNO 1738", met aanpassingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw: voortgaande op een oude foto werd onder meer de poorttravee vervangen door een deurtravee met deurvenster en balkon; daarnaast werd een mansardedak met dakvensters aangebracht ter vervanging van een zadeldak. Deze aanpassingen werden mogelijk uitgevoerd door de renteniersfamilie Peeters tijdens de uitbreidingswerken in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Naderhand ingericht als postkantoor.

Sterk gerenoveerd breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, tijdens de eerste inventariscampagne uit het begin van de jaren 1970, gecementeerd van schijnvoegen. Geaccentueerde deurtravee, waarbij de rechthoekige deur en het deurvenster met balkon hogerop samen gevat zijn in een vlakke omlijsting, bekroond door een driehoekig fronton met in het veld "ANNO 1738"; vleugeldeur met in het bovenlicht glas in lood met de spreuk ‘Oost West Thuis Best’. De rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met oren zijn op de verdieping voorzien van gietijzeren hekjes. Geprofileerde architraaf onder de aflijnende houten kroonlijst op tandlijst.

Interieur ten behoeve van de postfunctie grotendeels gewijzigd, doch met resten van de interieuraankleding uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer de inkom met beglaasde vleugeldeuren.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1913/9 en 1918/6.
  • DAVIDTS J.E. 1972 (herdruk 2000): Tervuren in oude prentkaarten, s.l., 17.

Auteurs:  De Vries, Birgit; Kennes, Hilde

Herenhuis ANNO 1738 ()

Louis XIV-herenhuis met twee verdiepingen en mansardedak gedateerd ANNO 1738. Typische rechthoekige deur met vlakke sluitsteen; rechthoekige vensters met vlakke omlijsting en deurvenster van de bel-etage bekroond met een fronton (bouwopschrift).