Teksten van Relais Saint-Hubert

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42776

Relais Saint-Hubert ()

Horecapand met huidig uitzicht opklimmend tot het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw.

Historiek

Volgens de literatuur werd hier kort na een brand in 1733, een huizenrij opgericht, waarvan het huidige pand een overblijfsel zou zijn; op de Ferrariskaart van 1770-1778 is er in deze omgeving, op een bouwblok langs de Kerkstraat na, echter geen bebouwing zichtbaar. Op het primitief kadasterplan van omstreeks 1830 is er wel bebouwing aanwezig; gedurende de 19de en 20ste eeuw werd deze bebouwing die vermoedelijk opklimt tot het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de, meermaals gesplitst en/of samengevoegd en aangepast. Voortgaande op de mutatieschetsen van het kadaster werd het basisvolume afgesplitst van het links aanpalende, inmiddels verdwenen "Café-Restaurant Aux Armes d’Angleterre", (zie oude prentkaarten); deze splitsing werd kadastraal geregistreerd in 1863; het betreffende pand werd op dat ogenblik bestempeld als 'smis'. In 1889 werd het rechtse deel op het kadaster ingetekend als 'reconstruction totale'. In 1903 werd op het kadaster de 'vergroting' met de twee uiterst rechtse traveeën ingetekend. Mogelijk kreeg het geheel toen zijn neoclassicistisch uitzicht. In 1951 werd de afbraak van het aanpalende Café-Restaurant Aux Armes d’Angleterre kadastraal geregistreerd.

Beschrijving

Het basisvolume telt zes traveeën en twee bouwlagen onder een onregelmatig zadeldak (kunstleien) met dakkapellen, eveneens onder steil zadeldak. De eenvoudig uitgewerkte neoclassicistische lijstgevel wordt op de bovenverdieping geopend door rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting; de begane grond werd grondig aangepast in het kader van de horecafunctie.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1863/1, 1889/5, 1903/11, 1951/20.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Auteurs:  De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Relais Saint-Hubert [online], https://id.erfgoed.net/teksten/182151 (geraadpleegd op ).


Relais Saint-Hubert ()

Rijhuis met twee verdiepingen en mansardedak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dakvenster bekroond met een driehoekig fronton; kroonlijst op klosjes; rechthoekige vensters met bepleisterde omlijsting. Verbouwing van de benedenverdieping in de loop van de 19de en 20ste eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Relais Saint-Hubert [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42776 (geraadpleegd op ).