erfgoedobject

De groote Esmeraude

bouwkundig element
ID
4278
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4278
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de groote Esmeraude" (1512), enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Gehavend bij een gasontploffing van het hoekpand met de Sudermanstraat op 21 maart 1988, en vervolgens gesloopt voor de bouw van een wooncomplex ontworpen in 1990.

Bakstenen, ingekorte klokgevel met getrapte top, verlevendigd met zandsteen voor vensteromlijstingen en speklagen, en verankerd door muurankers met gekrulde spie. Op de benedenverdieping: aangepaste, gekoppelde rechthoekige muuropeningen in een in hardstenen omlijsting, ontlast door bakstenen segmentbogen. Voorts rechthoekige bovenvensters, aangepaste kruiskozijnen in zandstenen omlijsting. De geveltop wordt geopend door een drielicht: rondboogvormig luik en kleine, haast vierkante zijvensters; hogerop luikgat en balkgat.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De groote Esmeraude [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4278 (Geraadpleegd op )