Teksten van De groote Esmeraude

De groote Esmeraude ()

Traditioneel diephuis genaamd "de groote Esmeraude" (1512), enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Gehavend bij een gasontploffing van het hoekpand met de Sudermanstraat op 21 maart 1988, en vervolgens gesloopt voor de bouw van een wooncomplex ontworpen in 1990.

Bakstenen, ingekorte klokgevel met getrapte top, verlevendigd met zandsteen voor vensteromlijstingen en speklagen, en verankerd door muurankers met gekrulde spie. Op de benedenverdieping: aangepaste, gekoppelde rechthoekige muuropeningen in een in hardstenen omlijsting, ontlast door bakstenen segmentbogen. Voorts rechthoekige bovenvensters, aangepaste kruiskozijnen in zandstenen omlijsting. De geveltop wordt geopend door een drielicht: rondboogvormig luik en kleine, haast vierkante zijvensters; hogerop luikgat en balkgat.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo

Huis de groote Esmeraude ()

Voormalig huis zogenaamd "de groote Esmeraude" (1512). Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. Bakstenen, ingekorte klokgevel met getrapte top van het enkelhuistype, verlevendigd met natuursteen voor vensteromlijstingen en speklagen. Muurankers met krulmotief. Op benedenverdieping: aangepaste, gekoppelde rechthoekige muuropeningen in een in arduinen omlijsting, ontlast door bakstenen segmentbogen. Voorts, rechthoekige vensters in zandstenen omlijsting, eertijds opgevat als kruiskozijnen. Top geopend met drielicht: rondboogvormig luik en kleine, haast vierkante zijvensters; hoger luikgat en balkgat.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek