Teksten van Burgerhuis

Burgerhuis ()

Burgerhuis op de deurimposten gedateerd ANNO 1775 en vandaag gelegen in het beschermde landschap, gevormd door de Sint-Janskerk met het omringende kerkhof en de aanpalende woningen. Zwaar aandoend mansardedak van omstreeks 1948.

Onderkelderd breedhuis van drie travee├źn en twee bouwlagen onder leien mansardedak met twee dakvensters. Bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand op beschilderde plint en voorzien van beluikte rechthoekige vensters. Rechthoekige deur met bovenlicht, gevat in een witte natuurstenen schouderboogomlijsting in Lodewijk XV-stijl met kwarthol beloop; een sluitsteen en korte gebogen waterlijst vervolledigen het geheel. Bewaarde empiregetinte, ijzeren roedeverdeling.


Bron: -
Auteurs:  De Vries, Birgit, Kennes, Hilde
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/181995 (geraadpleegd op )


Burgerhuis ()

Woonhuis met twee verdiepingen, mansardedak en -vensters uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Rechthoekige ramen; fraaie Louis XV-deur op de imposten gedateerd ANNO/ 1775, voorzien van geprofileerde stijlen en een in drie secties onderbroken bovendorpel, sluitsteen met bladmotief en een korte geprofileerde druiplijst op klosjes.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42781 (geraadpleegd op )