erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
42782
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42782

Juridische gevolgen

Beschrijving

In oorsprong een woonhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw met in neoclassicistische stijl aangepaste gevel. Gelegen in het beschermde landschap, gevormd door de Sint-Janskerk met het omringende kerkhof en de aanpalende woningen.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien mansardedak met dakvenster onder driehoekig fronton. Een tijdens de 19de eeuw aangepaste en witbepleisterde lijstgevel met enkelhuisopstand op vernieuwde blauwe hardstenen plint.

Rechthoekige vensters op blauwe hardstenen lekdrempels, op de begane grond beluikt en op de verdieping in een geriemde omlijsting met een door festoenen geflankeerde trapezoïdale sluitsteen; spiegels op de borstweringen en bewaarde luikvoetjes in de vorm van vrouwenbustes. Grotendeels bewaard schrijnwerk. Kalkzandstenen, spiegelboogvormige deuromlijsting in Lodewijk XV-stijl met kwarthol geprofileerd beloop, acanthusbladsluitsteen en een gebogen geprofileerde waterlijst. Aflijnende houten kroonlijst op klossen. Achtergevel met schaars voorkomen van witte natuursteen en bewaard aandak links.


Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42782 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.