erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
42783
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42783

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis mogelijk opklimmend tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, later bewoond door schrijver Jozef Delattre. Gelegen in het beschermde landschap, gevormd door de Sint-Janskerk met het omringende kerkhof en de aanpalende woningen.

Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel is verankerd en heeft een beschilderde plint. Rechthoekige vensters op blauwe hardstenen lekdrempels, eertijds beluikt op de begane grond (zie bewaarde luikduimen) en voorzien van houten T-ramen. Geriemde omlijstingen op de verdieping. Rechthoekige deur met empiregetint bovenlicht met ijzeren roeden, samen gevat in een vlakke omlijsting. Aflijnende houten kroonlijst op klossen. Bewaarde vlechtingen in de rechter zijgevel. Eenvoudig uitgewerkte en gedeeltelijk aangepaste achtergevel.


Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42783 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.