Burgerhuis mogelijk opklimmend tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, later bewoond door schrijver Jozef Delattre. Gelegen in het beschermde landschap, gevormd door de Sint-Janskerk met het omringende kerkhof en de aanpalende woningen.
Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel is verankerd en heeft een beschilderde plint. Rechthoekige vensters op blauwe hardstenen lekdrempels, eertijds beluikt op de begane grond (zie bewaarde luikduimen) en voorzien van houten T-ramen. Geriemde omlijstingen op de verdieping. Rechthoekige deur met empiregetint bovenlicht met ijzeren roeden, samen gevat in een vlakke omlijsting. Aflijnende houten kroonlijst op klossen. Bewaarde vlechtingen in de rechter zijgevel. Eenvoudig uitgewerkte en gedeeltelijk aangepaste achtergevel.
Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Vries B. & Kennes H. 2015: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/182000 (geraadpleegd op ).
Eenvoudig tweeverdiepingshuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw.
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42783 (geraadpleegd op ).