erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
42785
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42785

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Het huidige pand, een onderkelderd rijhuis, klimt in kern mogelijk op tot het einde van de 18de eeuw doch vertoont latere aanpassingen en verspringende rooilijn ten opzichte van nummer 12.

Stadswoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak met de nok parallel aan de straat en voorzien van een dakkapel onder driehoekig fronton. Met schijnvoegen gecementeerde en verankerde lijstgevel op geschilderde plint.

Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen met diamantkopsluitsteen, op doorgetrokken lekdrempels; met spiegels versierde borstweringen en bewaarde T-vormige ramen. Het venster op de begane grond werd in de loop van de 20ste eeuw verbreed. Rechthoekige deur in een sobere, beschilderde entablementomlijsting. Eenvoudig aflijnend hoofdgestel, bestaande uit een geprofileerde architraaf, fries met beraapte spiegelpanelen en houten kroonlijst.


Bron     : -
Auteurs :  De Vries, Birgit, Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42785 (Geraadpleegd op )