erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
42789
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42789

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw, zie onder meer het steile dak en de rondboogomlijsting van kalkzandsteen. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is er alvast bebouwing op deze plaats. Op oude foto’s en prentkaarten gaat het om een verankerd dubbelhuis met centraal de rondboogdeur en rechts ervan een kleine winkelpui; sindsdien werden de vensters aangepast en werd de gevel herbepleisterd waardoor ook de oude verankering niet langer zichtbaar is. Gelegen in het beschermde landschap, gevormd door de Sint-Janskerk met het omringende kerkhof en de aanpalende woningen.

Breedhuis op smalle rechthoekige plattegrond, drie traveeën en twee bouwlagen onder steil pannen zadeldak dat vandaag aan de rechtse zijde is afgewolfd. Aangepaste en herbepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door de geprofileerde rondboogdeuromlijsting van kalkzandsteen, met imposten en sluitsteen en bekroond door een korte waterlijst. De witgeschilderde en verankerde bakstenen achtergevel vertoont nog een onderbouw van kalkzandsteen.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • DAVIDTS J.E. 1972 (herdruk 2000): Tervuren in oude prentkaarten, s.l., 27.
  • MOTTE V. & RUTTENS P. s.d.: Tervuren is niet zomaar een gemeente, Vura Ducum 3, 57.

Bron     : -
Auteurs :  De Vries, Birgit, Kennes, Hilde
Datum  : 2015


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42789 (Geraadpleegd op 09-03-2021)