Stadswoning ()

Rijhuis in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw, zie onder meer het steile dak en de rondboogomlijsting van kalkzandsteen. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is er alvast bebouwing op deze plaats. Op oude foto’s en prentkaarten gaat het om een verankerd dubbelhuis met centraal de rondboogdeur en rechts ervan een kleine winkelpui; sindsdien werden de vensters aangepast en werd de gevel herbepleisterd waardoor ook de oude verankering niet langer zichtbaar is. Gelegen in het beschermde landschap, gevormd door de Sint-Janskerk met het omringende kerkhof en de aanpalende woningen.

Breedhuis op smalle rechthoekige plattegrond, drie traveeën en twee bouwlagen onder steil pannen zadeldak dat vandaag aan de rechtse zijde is afgewolfd. Aangepaste en herbepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door de geprofileerde rondboogdeuromlijsting van kalkzandsteen, met imposten en sluitsteen en bekroond door een korte waterlijst. De witgeschilderde en verankerde bakstenen achtergevel vertoont nog een onderbouw van kalkzandsteen.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • DAVIDTS J.E. 1972 (herdruk 2000): Tervuren in oude prentkaarten, s.l., 27.
  • MOTTE V. & RUTTENS P. s.d.: Tervuren is niet zomaar een gemeente, Vura Ducum 3, 57.

Auteurs:  De Vries, Birgit; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/182109 (geraadpleegd op ).


Stadswoning ()

Rijhuis met twee verdiepingen uit 17de-18de eeuw. Zandstenen rondboogdeur voorzien van geprofileerde stijlen, vierkante sleutel en imposten en bekroond met een korte druiplijst. Bepleisterde en aangepaste voorgevel: 19de en 20ste eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42789 (geraadpleegd op ).