erfgoedobject

Herenhuis met barokarcade en achterhuis

bouwkundig element
ID
4279
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4279
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met traditionele kern, een barokarcade op de binnenplaats en een achterhuis, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. De neoclassicistische lijstgevel werd in 1889 heropgebouwd door aannemer Eduard Coninckx, in opdracht van de heer Dierckx. Gehavend bij een gasontploffing van het aanpalende hoekpand met de Sudermanstraat op 21 maart 1988, en vervolgens gesloopt voor de bouw van een wooncomplex ontworpen in 1997.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting met onderdorpel, op de begane grond aangepast; rechthoekige inkomdeur met gestrekte waterlijst. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

Merkwaardige binnenplaats: oostvleugel met overblijfselen van een twee bouwlagen hoge galerij in blauwe hardsteen, uit de 17de eeuw. Op de benedenverdieping rondboogarcade met archivolten en diamantkopsleutels op Toscaanse zuilen. Boogzwikken met gebeeldhouwde tondi en rozetten. Bovenverdieping geritmeerd door Ionische zuiltjes op sokkels, waartussen een balustrade, bekroond door een hoofdgestel; gedicht en voorzien van rechthoekige vensters in de 19de eeuw.

Achterhuis met zandstenen parement uit de 17de eeuw, met deur- en vensteromlijstingen uit blauwe hardsteen die omstreeks 1750 werden toegevoegd. Oorspronkelijk schrijnwerk van de deur met bovenlicht en twee schuiframen met sierlijke roedeverdeling. Het gebouw zelf is omgevormd tot open parking, toegankelijk via de Sudermanstraat, met behoud van de moerbalken. Olieverfschilderingen op doek van de zoldering en wanden werden weggenomen, de marmeren, gesculpteerde rococoschouw met versierde gietijzeren haardbekleding van omstreeks 1750 verplaatst naar de voorgebouw. In de westelijke scheimuur op de binnenplaats: overblijfselen van vensters uit de 17de eeuw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#505.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis met barokarcade en achterhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4279 (Geraadpleegd op )