Teksten van Herenhuis met barokarcade en achterhuis

Herenhuis met barokarcade en achterhuis ()

Herenhuis met traditionele kern, een barokarcade op de binnenplaats en een achterhuis, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. De neoclassicistische lijstgevel werd in 1889 heropgebouwd door aannemer Eduard Coninckx, in opdracht van de heer Dierckx. Gehavend bij een gasontploffing van het aanpalende hoekpand met de Sudermanstraat op 21 maart 1988, en vervolgens gesloopt voor de bouw van een wooncomplex ontworpen in 1997.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting met onderdorpel, op de begane grond aangepast; rechthoekige inkomdeur met gestrekte waterlijst. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

Merkwaardige binnenplaats: oostvleugel met overblijfselen van een twee bouwlagen hoge galerij in blauwe hardsteen, uit de 17de eeuw. Op de benedenverdieping rondboogarcade met archivolten en diamantkopsleutels op Toscaanse zuilen. Boogzwikken met gebeeldhouwde tondi en rozetten. Bovenverdieping geritmeerd door Ionische zuiltjes op sokkels, waartussen een balustrade, bekroond door een hoofdgestel; gedicht en voorzien van rechthoekige vensters in de 19de eeuw.

Achterhuis met zandstenen parement uit de 17de eeuw, met deur- en vensteromlijstingen uit blauwe hardsteen die omstreeks 1750 werden toegevoegd. Oorspronkelijk schrijnwerk van de deur met bovenlicht en twee schuiframen met sierlijke roedeverdeling. Het gebouw zelf is omgevormd tot open parking, toegankelijk via de Sudermanstraat, met behoud van de moerbalken. Olieverfschilderingen op doek van de zoldering en wanden werden weggenomen, de marmeren, gesculpteerde rococoschouw met versierde gietijzeren haardbekleding van omstreeks 1750 verplaatst naar de voorgebouw. In de westelijke scheimuur op de binnenplaats: overblijfselen van vensters uit de 17de eeuw.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo

Neoclassicistische lijstgevel ()

Eenvoudige neoclassicistische lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, waarvoor bouwtoelating in 1889; echter met oudere kern. Rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden; doorgetrokken lekdrempels; panelen op de borstweringen. Puilijst, gekornist en geprofileerd boven de voormalige ingang. Kroonlijst met tandlijst en klossen; eronder een geleed kordon. Verbouwde begane grond .

Zeer merkwaardige binnenplaats: oostvleugel met overblijfselen van een tweeverdiepingen gaanderij in blauwe hardsteen, in de 17de eeuw te dateren. Benedenverdieping met rondboogarcade; archivolten met diamantkopsluitsteen op Toscaanse zuilen. Boogzwikken met gebeeldhouwde tondi en gesculpteerde rozetten. Bovenverdieping geritmeerd door Ionische zuiltjes op sokkels, waartussen balustrade; bekroond door hoofdgestel. Werd gedicht en voorzien van rechthoekige vensters (19de eeuw).

Achtergebouw met wit natuurstenen parement uit de 17de eeuw. Blauw hardstenen deur- en vensteromlijstingen, circa 1750 toegevoegd. Oorspronkelijk schrijnwerk van deur en bovenlicht en twee schuiframen met sierlijke roedeverdeling. Gebouw zelf omgevormd tot open parking, toegankelijk via de Sudermanstraat; moerbalken bleven echter zitten. Olieverfschilderingen op doek van zoldering en wanden weggenomen en in het bezit van de eigenaar. Marmeren gesculpteerde rococoschouw met versierde gietijzeren haardbekleding (circa 1750) bevindt zich heden in voorgebouw. Westelijke scheimuur binnenplaats: overblijfselen van vensters uit de 17de eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1889#505 (aanvraag voor een nieuwe voorgevel).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek