erfgoedobject

Winkelhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 4281   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Den Branden, naar een ontwerp door de aannemer Joseph Peeters uit 1909. Een bestaand pakhuis van twee bouwlagen achteraan op het perceel werd in het nieuwbouwproject geïntegreerd.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd met azuurblauwe baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen en de mozaïekfriezen op de borstweringen. Klassieke houten winkelpui met zijportaal, gegroefde pilasters en een overstekende rolluikkast, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. Registers van licht getoogde bovenvensters op cordonvormende lekdrempels. Houten kroonlijst op klossen en tandlijst; houten dakkapellen met driehoekig pseudo-fronton. Vernieuwd schrijnwerk.

Volgens de bouwplannen bood de begane grond ruimte aan de winkel met achterkamer, de traphal en keuken met bovenkamer, geflankeerd door de doorgang naar het achterliggende pakhuis. Beide bovenverdiepingen vormden huurkwartieren van drie kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1909#1179.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4281 (Geraadpleegd op 01-04-2020)