Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer Van Den Branden, naar een ontwerp door de aannemer Joseph Peeters uit 1909. Een bestaand pakhuis van twee bouwlagen achteraan op het perceel werd in het nieuwbouwproject geïntegreerd.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd met azuurblauwe baksteen voor speklagen, ontlastingsbogen en de mozaïekfriezen op de borstweringen. Klassieke houten winkelpui met zijportaal, gegroefde pilasters en een overstekende rolluikkast, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. Registers van licht getoogde bovenvensters op cordonvormende lekdrempels. Houten kroonlijst op klossen en tandlijst; houten dakkapellen met driehoekig pseudo-fronton. Vernieuwd schrijnwerk.

Volgens de bouwplannen bood de begane grond ruimte aan de winkel met achterkamer, de traphal en keuken met bovenkamer, geflankeerd door de doorgang naar het achterliggende pakhuis. Beide bovenverdiepingen vormden huurkwartieren van drie kamers.