Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Gemeente Tielt-Winge

• Inventarisatie Tielt-Winge (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Uit de tweede helft van de 18de eeuw ingeplant op een eertijds volledig omgracht domein.

Twee verdiepingen hoog dubbelhuis met schilddak, voorzien van twee dakvensters die geflankeerd zijn door volutenzijvleugels en bekroond met een driehoekig fronton. Onderbouw en hoekkettingen van ijzerzandsteen; voor het overige: baksteenbouw verrijkt met zandsteen ter omlijsting van de steekboogramen met sluitsteen; de deur is daarenboven verfraaid geprofileerde rechtstanden en een uitstekende sleutel en bekroond met een sterk uitspringende druiplijst.

Voorheen prijkte op de gevelsteen boven de deur, het wapen van de Sint-Geertrui-abdij, waarvan de parochie afhing; het werd weggehakt tijdens de Franse Omwenteling.

Neoclassicistisch poortgebouw; wagenhuis van circa 1800; later gedeeltelijk aangepast voor woonvertrekken.