erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Martinus

bouwkundig element
ID: 42813   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42813

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heterogeen geheel waarvan het plan bestaat uit een vierkante toren, een korte beuk, een uitspringend transept en een door neogotische sacristieën geflankeerd koor met een driezijdige sluiting.

Blinde toren van ijzerzandsteen, waarvan de bovenpartij met kleine rode baksteen afgebouwd werd; jaartal 1716 op een gevelsteen in de westgevel en jaartal 1734 op de latei van het classicistisch zandstenen portaal.

Bakstenen beuk van 1761 (jaartal op de noordgevel) heropgebouwd op een basement van middeleeuwse breuksteen. Gotisch transept met speklagen van bak- en zandsteen, voorzien van scherpe puntgevels en verlicht door lancetvensters (einde 16de eeuw). Koor in verarmde gotische stijl, kort na de transeptarmen op een zelfde donkere zandstenen onderbouw opgetrokken uit baksteen van klein formaat (circa 1600).

Mobilair. Beelden in folkloristische stijl, onder meer een gotische calvarie (15de en 16de eeuw), Louis XV-meubilair (midden 18de eeuw).

Grafkruis van A.M. Goetens († 1747), aan de voet van de toren.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een opmerkelijk orgel. De oudste delen van het instrument dateren uit de 17de eeuw. Op het einde van de 18de eeuw werden er werken uitgevoerd door A. Rochet. Het orgel werd grondig gereviseerd in de 19de eeuw door M. Dryvers uit Kortenaken. De orgelkast is in haar huidige vorm vermoedelijk van de hand van M. Druyvers, maar ze bevat meerdere oudere elementen, waaronder de rugwand.

  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen deel II b - Brabant arrondissement Leuven, Brussel, p. 522-524.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000649, Orgel Sint-Martinuskerk, beschermingsdossier.
Auteurs : Mortier, Sophie
Datum: 23-03-2015

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Martinus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42813 (Geraadpleegd op 30-09-2020)