Parochiekerk Sint-Denijs

Gemeente Tielt-Winge

• Inventarisatie Tielt-Winge (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Denijs

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Denijs: orgel
gelegen te Houwaart (Tielt-Winge)

Beschrijving

Gebouw uit het einde van de classicistische periode (circa 1800?), op de volledig gecementeerde westtoren na; opgetrokken uit bak- en ijzerzandsteen (sokkel) met gebruik van arduin voor de vensteromlijstingen.

Vierkante, gedrongen gotische toren van ijzerzandsteen, zonder overkluizing op de benedenverdieping (13de of 14de eeuw); gotische arcade naar de beuk achter het orgel en blijkbaar dichtgemetseld oculus in de westmuur. Torenspits uit de 17de eeuw; classicistisch portaal op de latei gedagtekend 1768.

Mobilair. In het koor, gotische calvarie (einde 15de eeuw) en folkloristische barokke beeldjes van Sint-Hubertus en Sint-Jacobus (17de eeuw); mooie barokkansel (16de eeuw); gotische doopvont (16de eeuw).

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een orgel van circa 1850, dat volgens opschrift werd gemaakt door 'P.A VAN DINTER/ FACTEUR D'ORGUES/ TIRLEMONT'. Van Dinter behield de windlade en een aantal stemmen uit het vorig orgel, een vroeg-18de-eeuws orgel dat in het begin van de 19de eeuw grondig gereviseerd werd door P. Ch. Van Petegem.

• FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen deel II b -Brabant arrondissement Leuven, Brussel, p. 505.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000652, Orgel Sint-Denijskerk, beschermingsdossier.

Mortier, Sophie (20-03-2015 )