erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID: 4282   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4282

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Bakker V. De Pooter liet in 1888 de huidige winkelpui aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal.

Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, vandaag een plat dak. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel heeft een gedecapeerd parement uit baksteenmetselwerk. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters, op de eerste verdieping met cordonvormende, op de tweede verdieping met individuele lekdrempels uit blauwe hardsteen. Vernieuwde kroonlijst. Oorspronkelijk volgens spiegelbeeldschema gekoppelde winkelpuien met zijportaal, gescheiden door een privé-inkom. Houten pui van het "klassieke" type, op een hardstenen plint, samengesteld uit pilasters met ingediepte schacht, en een entablement met een metopen-trigliefenfries en een kroonlijst met tandlijst op klossen en gegroefde consoles. Het winkelportaal van het linker pand en de privé-inkom zijn aangepast tot vitrine, het schrijnwerk is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1888#1518.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4282 (Geraadpleegd op 06-04-2020)