Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4282

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Neoclassicistisch winkelhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Bakker V. De Pooter liet in 1888 de huidige winkelpui aanbrengen, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal.

Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, vandaag een plat dak. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel heeft een gedecapeerd parement uit baksteenmetselwerk. Verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters, op de eerste verdieping met cordonvormende, op de tweede verdieping met individuele lekdrempels uit blauwe hardsteen. Vernieuwde kroonlijst. Oorspronkelijk volgens spiegelbeeldschema gekoppelde winkelpuien met zijportaal, gescheiden door een privé-inkom. Houten pui van het "klassieke" type, op een hardstenen plint, samengesteld uit pilasters met ingediepte schacht, en een entablement met een metopen-trigliefenfries en een kroonlijst met tandlijst op klossen en gegroefde consoles. Het winkelportaal van het linker pand en de privé-inkom zijn aangepast tot vitrine, het schrijnwerk is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1888#1518.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204179 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Te vermelden: fraaie dubbele houten winkelpui van het "klassieke" type: pilasters met ingediepte schachten; fries met trigliefen en metopen waarin schild; kroonlijst met tandlijst en klossen, gegroefde consoles.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4282 (geraadpleegd op ).