erfgoedobject

Bijgebouw van voormalige hoeve

bouwkundig element
ID
42829
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42829

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bijgebouw van voormalige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achter de kerk gelegen hoeve in traditionele bak- en zandsteenstijl uit einde 17de eeuw.

L-vormig boerenhuis met twee verdiepingen, dakvensters en zadeldak. Zijgevels voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken. Smalle rechthoekige vensters met middenkalf en kruisvensters rondboogdeur met rechthoekig bovenlicht, enkele oude raamloden in situ bewaard.

Verbouwde aanhorigheden, onder meer de schuur; nieuwe muuropeningen.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De hoeve werd deels gesloopt voor de bouw van woningen. Het bijgebouw bleef bewaard, achter de woning op 4A. Historische kaarten tonen aan dat er in de 18de eeuw al een hoeve met losse bestanddelen aanwezig was ten zuiden van de kerk. Het volume van het bijgebouw wordt al ongewijzigd weergegeven op historische kaarten uit het begin van de 19de eeuw, maar werd mogelijk later aangepast of deels heropgebouwd. Het westelijk deel van het bijgebouw deed vermoedelijk dienst als stal.

  • Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen in de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627, gegeorefereerd door het agentschap Informatie Vlaanderen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd 25 maart 2021).
  • Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen in de resp. provincies of gemeenten.
  • Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bijgebouw van voormalige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42829 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.