Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Lange Koepoortstraat en Minderbroedersrui, gebouwd in opdracht van juffrouw C. Biemans, naar een ontwerp door de aannemer Carolus Joannes Janssens-Coninckx uit 1894. Voor het toevoegen van het balkon werd in 1895 een afzonderlijke bouwaanvraag ingediend. Van Janssens-Coninckx zijn in Antwerpen bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1893 tot 1911.

Afgeschuind hoekpand van zes traveeën en vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met hoekportaal, bewerkte pilasters en een entablement, vanaf een hardstenen plint. De winkelpui wordt over de volledige breedte bekroond door een omlopende balkon met een smeedijzeren borstwering en gekoppelde voluutconsoles. Rechthoekige spaarvelden en geblokte lisenen in kolossale orde ritmeren de bovenbouw, die verder volgens een regelmatig ordonnantieschema is opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters. Deze zijn gevat in een vlakke omlijsting met geprofileerde dagkanten, op individuele, geprofileerde lekdrempels met onderdorpel. De eerste travee met het privé-portaal onderscheidt zich als een overd de bovenverdiepingen oplopende erkerpartij op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, een vlakke fries en een houten kroonlijst met tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1894#1983 en 1895#66.