erfgoedobject

Afspanning Drie Haringen

bouwkundig element
ID
42836
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42836
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Drie Haringhe was oorspronkelijk een afspanning uit de 17de eeuw. Het was een dubbelhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder een zadeldak. De zijgevels waren voorzien van een trapbekroning. Het gebouw was opgetrokken uit baksteen, met gebruik van kalkzandsteen voor de venster- en deuromlijsting en de speklagen. De centrale toegangsdeur had een korfboog met geprofileerde imposten en werd gemarkeerd door een druiplijst met gestrekte uiteinden. De dakvenster had een puntgevel met schouderstukken.

Eind jaren 1970 stortte een groot deel van het gebouw in. In 1981 werd de enig overgebleven gevel afgebroken.

De stenen brug over de Molenbeek gaf vroeger toegang tot de afspanning 'De Drie Haringhe'.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000412, Afspanning De Drie Haringhe, deklasseringsaanvraag, doos 57.13 map 6450 en 6451.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs: Foubert, Annemie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Afspanning Drie Haringen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42836 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.