Teksten van Afspanning Drie Haringen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42836

Afspanning De Drie Haringhe ()

De Drie Haringhe was oorspronkelijk een afspanning uit de 17de eeuw. Het was een dubbelhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder een zadeldak. De zijgevels waren voorzien van een trapbekroning. Het gebouw was opgetrokken uit baksteen, met gebruik van kalkzandsteen voor de venster- en deuromlijsting en de speklagen. De centrale toegangsdeur had een korfboog met geprofileerde imposten en werd gemarkeerd door een druiplijst met gestrekte uiteinden. De dakvenster had een puntgevel met schouderstukken.

Eind jaren 1970 stortte een groot deel van het gebouw in. In 1981 werd de enig overgebleven gevel afgebroken.

De stenen brug over de Molenbeek gaf vroeger toegang tot de afspanning 'De Drie Haringhe'.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000412, Afspanning De Drie Haringhe, deklasseringsaanvraag, doos 57.13 map 6450 en 6451.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs:  Foubert, Annemie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Afspanning Drie Haringen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/149472 (geraadpleegd op ).


Afspanning Drie Haringen ()

Twee verdiepingen hoog dubbelhuis met zadeldak uit de 17de eeuw. Zijgevels en dakkapel met trapbekroning. IJzerzandstenen sokkel, overigens baksteenbouw met venster- en deuromlijstingen van zandsteen. Kruisvensters (met oorspronkelijke luiken op de bovenverdieping); korfboogdeur voorzien van geprofileerde posten en gemarkeerd door een druiplijst met gestrekte uiteinden. Heden in onbruik.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Afspanning Drie Haringen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42836 (geraadpleegd op ).