Samenstel van twee traditionele diephuizen

Beschrijving

Samenstel van twee traditionele diephuizen op de hoek van Lange Koepoortstraat en Kleine Goddaard, die in kern opklimmen tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, en vermoedelijk tot hun huidige vorm werden aangepast in de late 18de eeuw.

Links, hoekhuis van twee bij drie traveeën, twee en een halve bouwlagen met insteekverdieping en een mezzanine, onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Lijstgevels in gekaleide baksteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Pui met een rechthoekige deur en venster, rechthoekige tweelichten op de insteek- en bovenverdieping van de voorgevel, en op de begane grond van de zijgevel, met posten en dorpels uit blauwe hardsteen. De oorspronkelijke geveltop werd eind 18de eeuw vervangen door een halve verdieping met liggende, rechthoekige vensters, een ronde oculus, geprofileerde daklijst en houten kroonlijst.

Rechts, rijhuis van drie/twee traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Puntgevel in gekaleide baksteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Het betreft mogelijke een aangepaste trapgevel. Recent gereconstrueerde, drieledige pui en insteekverdieping, rechthoekig tweelicht op de bovenverdieping en luik in de top, met kwarthol geprofileerde posten en dorpels uit blauwe hardsteen; balkgat.