Teksten van Samenstel van twee traditionele diephuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4284

Samenstel van twee traditionele diephuizen ()

Samenstel van twee traditionele diephuizen op de hoek van Lange Koepoortstraat en Kleine Goddaard, die in kern opklimmen tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, en vermoedelijk tot hun huidige vorm werden aangepast in de late 18de eeuw.

Links, hoekhuis van twee bij drie traveeën, twee en een halve bouwlagen met insteekverdieping en een mezzanine, onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Lijstgevels in gekaleide baksteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Pui met een rechthoekige deur en venster, rechthoekige tweelichten op de insteek- en bovenverdieping van de voorgevel, en op de begane grond van de zijgevel, met posten en dorpels uit blauwe hardsteen. De oorspronkelijke geveltop werd eind 18de eeuw vervangen door een halve verdieping met liggende, rechthoekige vensters, een ronde oculus, geprofileerde daklijst en houten kroonlijst.

Rechts, rijhuis van drie/twee traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Puntgevel in gekaleide baksteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Het betreft mogelijke een aangepaste trapgevel. Recent gereconstrueerde, drieledige pui en insteekverdieping, rechthoekig tweelicht op de bovenverdieping en luik in de top, met kwarthol geprofileerde posten en dorpels uit blauwe hardsteen; balkgat.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van twee traditionele diephuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298218 (geraadpleegd op ).


Samenstel van twee traditionele diephuizen ()

Samenstel van twee diephuizen, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw, doch later verbouwd en aangepast.

Links, hoekhuis van twee traveeën en twee en een halve verdieping + insteekverdieping onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterd en beschilderd lijstgeveltje, oorspronkelijk topgevel waarvan de top vervangen werd door een halve verdieping eind 18de eeuw (zie roedeverdeling van de oorspronkelijke raampjes en kwartholle (zandstenen) daklijst onder recentere kroonlijst). Rechthoekige vensters.

Rechts, rijhuis van twee traveeën (benedenverdieping oorspronkelijk drie traveeën, zie verankering) en twee bouwlagen + insteekverdieping, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Aangepast, bepleisterd en beschilderd (19de-eeuws) puntgeveltje. Behouden muurankers, gebogen en gekromd in de top. Rechthoekige vensters met kwartholle neggen (oorspronkelijke kruiskozijnen). Top met eenvoudig luikgat met soortgelijke dagkanten: balkgat. Doorlopende en vrij recente winkelpui.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van twee traditionele diephuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4284 (geraadpleegd op ).