Klooster der grauwzusters

Beschrijving

Heden ziekenhuis bestuurd door de grauwe zusters; de gebouwen werden voor deze bestemming ten dele aangepast en uitgebreid.

Historiek

Het domein Cabbeek werd in 1416 aangekocht door J. de Reetshoven en J. de Meerhout ten gunste van de zusters van Sint-Augustinus. Het complex omvatte tijdens de 15de eeuw onder meer de kloostergebouwen geschikt rondom een binnenplaats en de hoeve met aanhorigheden uitziende op het neerhof. In 1566 werd een fraai toegangsportaal opgericht (heden verdwenen). Het ensemble werd door een hevige brand geteisterd in 1654. Wederopbouw aangevat van 1657 of door Anna Papadopoli. Het klooster werd in 1784 opgeheven door Jozef II; zes jaar later keerden de zusters terug en kwamen opnieuw in het bezit van hun eigendom. In 1796 werd de instelling definitief afgeschaft; de goederen werden kort nadien verkocht.

Kapel

Ruim, middelmatig geheel bestaande uit een bakstenen beuk van zes traveeën, uitlopend op een vijfzijdige apsis en overkluisd met een hoog gewelf. Jaartal 1665 op de koorsluiting (zandsteen) en op de top van het fronton boven het noordelijke arduinen barokportaal; lelijk geschilderd interieur. Bakstenen gewelven op steekboogribben, die op meer renaissancistische consoles steunen. Rechts, kleine rondboogdeur met druiplijst en uitspringende sluitsteen.

Mobilair. Vier schilderijen (17de- 8de eeuw).

Kloostergebouwen

Twee van 1657 daterende vleugels, palend aan de kapel. Op L-vormig grondplan opgetrokken uit bak-, zand- en breuksteen. Twee verdiepingen hoge gebouwen in traditionele stijl; breukstenen sokkel afgezet met afschuining; bewaarde kruiskozijnen op de twee verdiepingen; zadeldak voorzien van twee dakvensters met onder meer het bouwopschrift. Bijbouw met verweerde gevelsteen voorzien van volgende tekst: DESEN BAUW IS ...MAECKT Bl ONSE EE... VRAUWE... ANNA PAPA... (?). Oorspronkelijke vleugel verruimd in neostijl in 1924 (jaartal op volutendakvenster); druiplijst en koetspoort vernieuwd. Gedeeltelijk aanpassing van de achtergevels tijdens 19de-20ste eeuw; recent ziekenhuiscomplex.