Kasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel

• is aangeduid als beschermd monument Kasteel van Waaiberg

Voormalig "kasteel" - heden gevoegd bij de Katholieke Land- en Tuinbouwschool.

Louis XVI-inrijpoort: geprofileerde korfboog tussen twee gegroefde pilasters en zwikken verrijkt met medaillons opschrift A.D. 1770 op een blijkbaar later aangebrachte houten bovendorpel. Rechthoekige binnenplaats.

L-vormig twee verdiepingen hoog gebouw in Louis XVI-stijl met kwartrond paviljoen in de oksel, op het hoofdgestel dezer gedateerd 1770. De kwartsieten plint, afgezet met een zandstenen afschuining laat vermoeden dat het gebouw een oudere kern uit de 16de, 17de eeuw bezit. Rechthoekige vensters met zandstenen omlijsting en naar boven uitstekende sluitsteen; puilijst en classicistisch entablement.

Toegangspaviljoen met risaliet: rechthoekige deur geflankeerd door twee met consoles bekroonde pilasters die het balkon van de bel-etage dragen; het deurvenster is er gecantonneerd door pijlers met ingediepte schachten waarop het hoofdgestel en het driehoekig fronton rusten; voorheen volledig bepleisterde voorgevel.

Aanpalend wagenhuis met vier korfbogen op vierkante pijlers; in de zwikken een wapensteen en bouwopschrift 1766.

Uitziende op het neerhof, naast de kapel, hoevetje met korfboogdeur uit 17de, 18de eeuw, uitgebreid en gewijzigd tijdens de 19de, 20ste eeuw.