Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Winkelhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1858 opgetrokken in opdracht van Ed. Peeters. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgeschuind zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke, houten winkelpui met middenportaal, pilasters en entablement. Regelmatig van opzet, is de bovenbouw opgebouwd uit registers van spiegelboogvensters, gevat in geriemde omlijstingen met cartouchesleutels tussen ranken. De eerste verdieping werd oorspronkelijk geaccentueerd door een middenbalkon met voluutconsoles, postamenten en een geajoureerde borstwering, die was doorgetrokken in de zijvensters. De lagere tweede verdieping onderscheidt zich door gietijzeren parapetten en individuele lekdrempels met voluutconsoles en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries en een houten kroonlijst met tandlijst op bewerkte voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging. De centrale dakkapel met pilasters, voluten en een gestrekte waterlijst, wordt bekroond door een vereenvoudigd fronton, oorspronkelijk gevormd door een dubbele voluut. Verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1858 #354.