Herenhuis Hotel de Bourgogne

Gemeente Tienen

• Inventarisatie Tienen (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Hotel de Bourgogne

omvat de bescherming als monument Herenhuis Hotel de Bourgogne: gevels en daken
gelegen te Grote Markt 2 (Tienen)

Beschrijving

Voormalig Hotel de Bourgogne. Voorgevel heropgebouwd in Louis XV-stijl: AN/ 1758/ NO (bouwopschrift boven de deuromlijsting).

Baksteenbouw met verwerking van zandsteen en arduin. Twee verdiepingen hoog dubbelhuis met verhoogde begane grond, afgedekt met een zadeldak voorzien van twee dakvensters met gebogen fronton. Steekboogvensters verrijkt met geprofileerde omlijstingen en sluitsteenmotief.

Fraaie deuromlijsting met tussendorpel, sluitsteen en stijlvolle gesmeed ijzeren waaier; trapbordes met balustrade. Op de hoekpilasters met Franse voegen (van de benedenverdieping) rust de geprofileerde puilijst die de vorm van de steekboogdeur eerbiedigt; de hoekpijlers met ingediepte schachten verrijkt met acanthus- en volutenmotieven schragen het classicistisch hoofdgestel met gekorniste kroonlijst.