erfgoedobject

Herenhuis Hotel de Bourgogne

bouwkundig element
ID
42860
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42860

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig Hotel de Bourgogne. Voorgevel heropgebouwd in Louis XV-stijl: AN/ 1758/ NO (bouwopschrift boven de deuromlijsting).

Baksteenbouw met verwerking van zandsteen en arduin. Twee verdiepingen hoog dubbelhuis met verhoogde begane grond, afgedekt met een zadeldak voorzien van twee dakvensters met gebogen fronton. Steekboogvensters verrijkt met geprofileerde omlijstingen en sluitsteenmotief.

Fraaie deuromlijsting met tussendorpel, sluitsteen en stijlvolle gesmeed ijzeren waaier; trapbordes met balustrade. Op de hoekpilasters met Franse voegen (van de benedenverdieping) rust de geprofileerde puilijst die de vorm van de steekboogdeur eerbiedigt; de hoekpijlers met ingediepte schachten verrijkt met acanthus- en volutenmotieven schragen het classicistisch hoofdgestel met gekorniste kroonlijst.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis Hotel de Bourgogne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42860 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.