Herenhuis De Tinnen Schotel

Beschrijving

Voormalig "Hotel du Plat d'Etain" (huidige Technische School). Grote Louis XVI-herenwoning van circa 1791, opgevat als dubbelhuis met drie verdiepingen en zadeldak met spiegelboogvormig dakvenster boven het middenrisaliet.

Voorgevel met zandstenen bekleding. Benedenverdieping voorzien van Franse voegen en steekboogvensters met volutensleutel. Fraaie, geprofileerde koetspoort met gelijkaardige sluitsteen; rondboog afgezet door een festoen en bladmotief in de zwikken; zware, gebeeldhouwde consoles schragen het balkon van de bel-etage. De sierlijke gesmeed ijzeren balustrade wordt, steunend op de puilijst, over de gehele voorgevel doorgetrokken. Onversierde pilasters met Toscaanse kapitelen in kolossale orde opgesteld, ritmeren de traveeën en dragen het classicerend hoofdgestel. Rechthoekige vensters met geprofileerde omlijstingen en volutensluitsteen. Boven de poort, hoog rondboogvenster (over de tweede en derde verdieping), verfraaid met zwaardere sluitsteen en lamberkijnen. Gootlijst uit de 19de eeuw; bepleisterde gevel op de bovenverdieping.