erfgoedobject

Herenhuis De Tinnen Schotel

bouwkundig element
ID
42861
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42861

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig "Hotel du Plat d'Etain" (huidige Technische School). Grote Louis XVI-herenwoning van circa 1791, opgevat als dubbelhuis met drie verdiepingen en zadeldak met spiegelboogvormig dakvenster boven het middenrisaliet.

Voorgevel met zandstenen bekleding. Benedenverdieping voorzien van Franse voegen en steekboogvensters met volutensleutel. Fraaie, geprofileerde koetspoort met gelijkaardige sluitsteen; rondboog afgezet door een festoen en bladmotief in de zwikken; zware, gebeeldhouwde consoles schragen het balkon van de bel-etage. De sierlijke gesmeed ijzeren balustrade wordt, steunend op de puilijst, over de gehele voorgevel doorgetrokken. Onversierde pilasters met Toscaanse kapitelen in kolossale orde opgesteld, ritmeren de traveeën en dragen het classicerend hoofdgestel. Rechthoekige vensters met geprofileerde omlijstingen en volutensluitsteen. Boven de poort, hoog rondboogvenster (over de tweede en derde verdieping), verfraaid met zwaardere sluitsteen en lamberkijnen. Gootlijst uit de 19de eeuw; bepleisterde gevel op de bovenverdieping.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis De Tinnen Schotel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42861 (Geraadpleegd op 06-03-2021)