Wapen van Oostenrijk

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Wapen van Oostenrijk", van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), door jaarankers gedateerd 1614. Het pand vormt een ensemble met de aanpalende huizen, "den Jonghen Moriaen en den Schilt van Oistenrijk", “Swert Lam” en “Casteel van Hoochstraeten”.

De trapgevel van acht treden met een overhoeks topstuk, heeft een parement uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muur- en jaarankers met gekrulde spie. Vermoedelijk gedecapeerd in de late jaren 1930, werd het parement bij een recente renovatie gekaleid. Op de bovenverdiepingen, registers van gekoppelde rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde posten, in de 19de eeuw aangepast met een hardstenen latei en lekdrempel. De tweeledige, door omlopende waterlijsten gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een drielicht met geprofileerde dagkanten. Rechthoekige zijlichten met druiplijst flankeren het centrale rondboogluik met diamantkopimposten en -sluitsteen. Omlijste tondi die het middenluik tot voor kort flankeerden, werden bij de recente renovatie verwijderd. Rechthoekig luik met geprofileerde dagkanten en balkgat in de topgeleding. Verbouwde pui. Achtergevel: puntgevel.