Teksten van Classicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42871

Classicistisch burgerhuis ()

Het burgerhuis aan de Hennemarkt nummer 2 vormt samen met het naastliggende nummer 4 één geheel. Het betreft een classicistische dubbelwoning opgevat als langshuis onder een zadeldak, met een bepleisterde voorgevel en verzorgde detaillering.

Historiek

De dubbelwoning werd in 1764 opgetrokken in opdracht van Patricius Loyaerts ter vervanging van drie oudere woningen, namelijk de Ooievaar, de Keizer en de Fontein. Deze datering is ook terug te vinden op de tussendorpel van de deur.

Beschrijving

Huis nummer 2

Het linkerdeel van het dubbelhuis is opgevat als woning van drie traveeën en twee bouwlagen. Bak- en kalkzandsteen constructie (wit beschilderde en bepleister¬de voorgevel) met vlechtingen en schouderstukken onder gebogen (natuurleien) zadeldak met geprofileerde houten dakvenster. Bovenaan afgeschuinde natuurstenen plint met daarboven hoekpilaster, met bossagewerk op het gelijkvloers en loofwerkmotieven en voluut op de verdieping. Sterk vooruitspringende geprofileerde kroonlijst.

Steekboogvensters met rocaillesluitstenen en geprofileerde omlijsting, de steekboogdeur heeft eveneens een rocaillesluitsteen en een met schelpmotief versierde tussendorpel met waaiervormig bovenlicht. Puilijst overgaande in de druiplijst die de twee woningen met elkaar verbindend. Sobere achtergevel in bak- en kalkzandsteen met steekboogvensters en deuren in eenvoudige omlijsting. Eveneens bakstenen zijgevel met centraal in het gevelvlak drie boven elkaar geplaatste steekboogvensters, en twee rechthoekige zoldervensters.

Het interieur bestaat uit een brede dwarsgang met zwart-grijze tegelvloer en achteraan een vernieuwde beuken steektrap, waarvan de nog oorspronkelijke leuning met rijk versierde trapzaal bij de recente verkoop werd ontvreemd. Hierop aansluitende grote en kleinere kamer met eiken plankenvloer en 18de-eeuwse stucbepleistering. Geheel onderkelderd met keldertrap in Gobertange. De zolder heeft nog de originele, genummerde spanten en een eiken onderdak.

Huis nummer 4

Het rechter deel van het dubbelhuis is opgevat als woning van vijf traveeën en twee bouwlagen met centraal de toegangsdeur. Bak- en kalkzandsteen constructie (wit beschilderde en bepleister¬de voorgevel) met vlechtingen en schouderstukken onder gebogen (natuurleien) zadeldak met twee geprofileerde houten dakvensters. Bovenaan afgeschuinde natuurstenen plint met daarboven hoekpilaster, met bossagewerk op het gelijkvloers en loofwerkmotieven en voluut op de verdieping. Sterk vooruitspringende geprofileerde kroonlijst.

Steekboogvensters met rocaillesluitstenen en geprofileerde omlijsting in een grijze kleur, de steekboogdeur heeft eveneens een rocaillesluitsteen en een met schelpmotief versierde tussendorpel met waaiervormig bovenlicht. Puilijst overgaande in de druiplijst die de twee woningen met elkaar verbindend. Sobere achtergevel in bak- en kalkzandsteen met steekboogvensters en deuren in eenvoudige omlijsting.


Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000821
Auteurs:  Paesmans, Greta
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Paesmans G. 1987: Classicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/146403 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Groot langshuis uit de 18de eeuw gedateerd op de sluitstenen van de tussendorpels der deuren "Anno 1764".

Bak- en zandstenen gebouw met twee verdiepingen en gebogen zadeldak met geprofileerde dakvensters; muurvlechtingen en schouderstukken; sterk uitspringende geprofileerde kroonlijst. Steekboogramen met schelpmotief in de sleutel en geprofileerde omlijsting. Twee steekboogdeuren verrijkt met sluitstenen, gebogen, met uitgewerkte sleutels verfraaide tussendorpels; puilijst overgaande in de druiplijst en aldus de deuren met elkaar verbindend. Hoekpilasters met bossage op de benedenverdiepingen en voorzien van loofwerkmotief en volutes op de bovenverdieping. Hoge zandstenen plint. Bepleisterde gevel. Eenvoudige achtergevel van bak- en zandsteen met steekboogvensters en -deur met uitstekende sleutel. Hoekstenen.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Classicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42871 (geraadpleegd op ).