Swert Lam

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Swert Lam

• omvat de aanduiding als beschermd monument Swert Lam: bovengevel en daken

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Swert Lam" (1540), van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), door jaarankers gedateerd 1671. Het pand werd gerestaureerd tot artsenpraktijk en studio’s, naar een ontwerp door de architect Paul Michiels uit 1992, uitgevoerd in 1993. De gevelrestauratie betrof het herstel van het bak- en zandsteenparement van de bovenverdiepingen, de heropbouw van de vervallen geveltop en de eigentijdse reconstructie van de pui. Het "Swert Lam" vormt een ensemble met de aanpalende huizen, "den Jonghen Moriaen en den Schilt van Oistenrijk", “Wapen van Oostenrijk” en “Casteel van Hoochstraeten”.

De trapgevel van acht treden met overhoeks topstuk, is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muur- en jaarankers met gekrulde spie. Op de bovenverdiepingen, registers van gekoppelde rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen met kwarthol geprofileerde posten, in de 19de eeuw aangepast met hardstenen lateien en cordonvormende lekdrempels. De tweeledige, door waterlijsten gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een drielicht met geprofileerde dagkanten. Rechthoekige zijlichten met druiplijst flankeren het centrale rondboogluik met diamantkopimposten en -sluitsteen. Een rechthoekig luik met geprofileerde dagkanten en druiplijst doorbreekt de topgeleding. Eigentijdse pui met zijportaal uit blauwe hardsteen. Achtergevel: puntgevel, waartegen een lagere aanbouw onder een afgesnuit zadeldak.