Casteel van Hoochstraten

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Casteel van Hoochstraten" en "den Tuymelaer" (1541), van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Eigenaar Kennedy liet in 1862 de bovenvensters verlagen door de architect Victor Durlet. Het pand werd in opdracht van de wisselagent Guido Van Goolen gerenoveerd tot een kantoor en twee wooneenheden met reconstructie van de pui, naar een ontwerp door de architect Carl De Ridder uit 1988. Het bak- en zandsteenparement van de bovengevel was al eerder gedecapeerd, hersteld en aangevuld. Het “Casteel van Hoochstraeten” vormt een ensemble met de aanpalende huizen, "den Jonghen Moriaen en den Schilt van Oistenrijk", Wapen van Oostenrijk en “Swert Lam”.

De trapgevel van vijf treden met overhoeks topstuk is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van aangepaste rechthoekige bovenvensters, verlaagd in 1862, met hardstenen lekdrempels. Het betreft vroegere kruiskozijnen waarvan de kwartholle negblokken, tweeledige latei en wigvormige ontlastingsstenen bewaard zijn. De tweeledige, door een omlopende waterlijst gelede geveltop, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekige drielicht met kwartholle dagkanten en verweerde druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op korbelen; rechthoekig luik met druiplijst in de top. Gereconstrueerde pui met insteek naar traditioneel model. Achtergevel: bepleisterde puntgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1862#639 en 86#880413.