Casteel van Hoochstraten

Alternatieve naam Den Tuymelaer

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Casteel van Hoochstraten en den Tuymelaer

omvat de bescherming als monument Casteel van Hoochstraten: voorgevel
gelegen te Lange Koepoortstraat 31 (Antwerpen)

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Casteel van Hoochstraten" en "den Tuymelaer" (1541), van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), te dateren in de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Eigenaar Kennedy liet in 1862 de bovenvensters verlagen door de architect Victor Durlet. Het pand werd gerestaureerd naar een ontwerp uit 1988. De gevelrestauratie betrof het decaperen, herstellen en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, en de reconstructie van de pui. Het “Casteel van Hoochstraeten” vormt een ensemble met de aanpalende huizen, "den Scilt van Oostenrijk en den Jonghen Moriaen", Wapen van Oostenrijk en “Swert Lam” en.

De trapgevel van vijf treden met overhoeks topstuk is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van aangepaste rechthoekige bovenvensters, verlaagd in 1862, met hardstenen lekdrempels. Het betreft vroegere kruiskozijnen waarvan de kwartholle negblokken, tweeledige latei en wigvormige ontlastingsstenen bewaard zijn. De tweeledige, door een omlopende waterlijst gelede geveltop, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekige drielicht met kwartholle dagkanten en verweerde druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op korbelen; rechthoekig luik met druiplijst in de top. Gereconstrueerde pui met insteek naar traditioneel model. Achtergevel: bepleisterde puntgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1862#639 en 86#880413.

Auteurs: Braeken, Jo