Barokke stadswoning

Gemeente Tienen

• Adrescontrole Tienen (adrescontroles: 27-06-2007 - 27-06-2007).
  • Inventarisatie Tienen (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Barokke stadswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Historische stadskern Tienen

Beschrijving

Barok rijhuis van twee traveeën en twee verdiepingen met hoger opgetrokken middenrisaliet, daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw.

Bak- en zandsteenbouw; rechthoekige vensters der bovenverdieping voorheen voorzien van kruiskozijnen; steigergaten en geprofileerde kordonlijst onder het risaliet. Pittoreske gevelbekroning, afgezet door platte zandstenen banden: vrij hoog schouderstuk, gedrongen hals gemarkeerd met een gestrekte geprofileerde lijst en een gebroken, gebogen fronton, waaruit een ingedrukt "klokgeveltje" met driehoekig fronton groeit; rechthoekig venster met blokwerkomlijsting en oculusversiering in de top.

Wegbreken van de kruiskozijnen, wijzigen van benedenverdieping, optrekken van een dakverdieping en nieuwe bedaking, opnieuw voegen en beschilderen van de voorgevel tijdens 19de en 20ste eeuw.