Herenhuis Van Ranst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Van Ranst

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Herenhuizen Van Ranst

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische stadskern Tienen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Historische stadskern Tienen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Van Ransthuis

Beschrijving

Eén der voormalige "Van Ransthuizen" (linker zijtrapgevel). Dubbelhuis met twee verdiepingen en hoger opgebouwd middenrisaliet gedateerd 1661 op de sluitsteen van het bovenlicht der voordeur. Baksteenbouw verrijkt met witte zandsteen.

De met Toscaanse kapitelen bekroonde pilasters rusten op een sokkel van kalkzandsteen, scheiden de traveeën en dragen de puilijst; op de bovenverdieping, gelijkaardige opstelling van pilasters met ionische kapitelen onder een breed entablement. Rechthoekige vensters met licht uitspringende omlijstingen (voorheen kruiskozijnen). Fraaie rondboogdeuromlijsting met bovenlicht gevat tussen sierlijke volutes en een frontonbekroning.

Middenrisaliet uitgewerkt als geveltop van een dwarshuis: schouderstuk met van siervazen voorziene dekplaten, gedrongen hals met driehoekig fronton en siervaas; rechthoekig laadvenster gecantonneerd door volutes. Voorbeeld van toepassing der klassieke ordes doch tevens verwerking van barokornamenten zoals blokwerk, festoenen enzoverder.