erfgoedobject

Herenhuis Van Ranst

bouwkundig element
ID
42902
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42902

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1711 opgetrokken enkelhuis met twee verdiepingen en een middenrisaliet dat drie van de vijf traveeën omvat en bestaat uit een hoog schouderstuk en een klokvormige bekroning gemarkeerd uit de 17de en 18de eeuw door een gebogen fronton met siervaas.

Licht verhoogde begane grond en bovenverdieping volledig opengewerkt met rechthoekige vensters voorzien van ietwat uitspringende omlijsting (voorheen kruisramen); geprofileerde druiplijst onder de vorm van een steekboogarcatuur. Een breed entablement scheidt de verdieping en het risaliet: rechthoekige ramen en centraal rondboogvenster afgezet met een doorlopende druiplijst; oculus onder het fronton.

Rijk versierde en brede rondboogdeur: de van imposten voorziene stijlen en de boogstenen zijn verfraaid met blokwerk; een uitspringende lijst markeert de boogrug; naar klassiek voorbeeld, doch plastischer geïnterpreteerd hoofdgestel bekroond met een gebroken fronton.

Wegbreken van de kruiskozijnen en verlagen der vensters van de benedenverdieping (nieuwe latei) tijdens de 19de en 20ste eeuw.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern Tienen

  • Is gerelateerd aan
    Herenhuis Van Ranst

  • Is gerelateerd aan
    Herenhuis Van Ranst


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Van Ranst [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42902 (Geraadpleegd op )