Teksten van Burgerhuis met tuin

Burgerhuis met tuin ()

Burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gebouwd als dubbelhuis van laat-classicistische strekking na samenvoeging van verschillende rijhuizen, met ruime tuin van circa 20,5 are aangelegd in de jaren 1880 op de helling; enkele oude bomen en een fraai dienst­gebouw in pittoresk metselwerk.

Het huidige herenhuis in de Aandorenstraat nr. 37 kon rond 1885 gebouwd worden door de aankoop en de samenvoeging van verschillende rijtjeshuizen met achterliggende tuintjes door de Tiense koopman Jean Jacques Uyttebroeck en zijn erfgenamen Edouard en Henri. Het betreft een dubbelhuis van laat-classicistische met rechthoekige ramen en deur, voorzien van sterk uitspringende zandstenen omlijstingen. De onderdorpels der benedenramen rusten op diamantkop-consoles met dropmotief. Op de oplopende helling achter het huis, verborgen achter de aaneengesloten gevels en als het ware in de schaduw van de uitdijende suikerraffinaderij, werd een tuin aangelegd, circa 20 are, die om twee redenen vermelding verdient: –  de aanwezigheid van enkele oude bomen: een bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), een treures (Fraxinus excelsior 'Pendula'), een bontbladige gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus 'Leopoldii'), twee oude buxussen (Buxus sempervirens) en vooral een driebladig citroenboompje (Poncirus trifoliata) van uitzonderlijke afmetingen, mogelijk een kampioenexemplaar; –  een uniek, bijzonder fraai bijgebouw, mogelijk bedoeld als stalling en koetshuis, in pittoresk baksteenmetselwerk – een afwisseling van bleke en donkere tot gesinterde baksteen, die in één van de gevels een classicistisch patroon vormt met een soort loggia in de verdieping van het middenrisaliet.

Merkwaardige boom (opname 14 oktober 1997)

• 7. driebladige citroen (Poncirus trifoliata) 67 (10)
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger 212 Tienen, art. 979 en 1869.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Tienen 1886 nr. 9.

Auteurs:  Deneef, Roger; De Jaeck, Herlinde

Burgerhuis ()

Dubbelhuis van laat-classicistische strekking uit einde 18de of begin 19de eeuw. Rechthoekige ramen en deur met sterk uitspringende zandstenen omlijstingen. De onderdorpels der benedenramen rusten op diamantkop-consoles met dropmotief. Vernieuwde dorpels; links, bijbouw uit de 19de eeuw.