erfgoedobject

Herenhuis en poortgebouw in Lodewijk XV-stijl

bouwkundig element
ID
42918
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42918

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai Louis XV-complex met poortgebouw en herenhuis uitziende op de binnenplaats. Jaartal 1770 boven de inrijpoort met wapensteen en leus: "FRANC ET LOYAL".

Frontgevel met Louis XV-steekboogpoort met uitspringende sleutel, geprofileerde pilasters op neuten, bekroond met een fronton; rococomotieven in de zwikken; aan de binnenplaatszijde mansardedak met twee Louis XV-dakvensters.

Op het staatsieplein, groot bak- en zandstenen dubbelhuis met Louis XV-deur van arduin, voorzien van geprofileerde posten geflankeerd door volutes en bekroond met een sterk uitspringende kroonlijst. Omlijste rechthoekige vensters met uitstekende sleutel. Palend aan de woonvleugel, voormalig koetshuis met twee grote (heden toegemetselde) steekbogen op bossagepijlers; later toegevoegde bovenverdieping.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis en poortgebouw in Lodewijk XV-stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42918 (Geraadpleegd op )