De Blauwpanne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Blauwpanne

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Blauwpanne", van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, (nok loodrecht op de straat, pannen) uit de eerste helft van de 17de eeuw.

De gecementeerde en beschilderde trapgevel van acht treden met topstuk, is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van in de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen. De tweeledige geveltop wordt in het eerste registers geopend door een drielicht, met rondboogluik tussen kloosterkozijnen; rechthoekig luik in de topgeleding. Verbouwde pui. De dakconstructie is een gordingenkap.

• HENDRICKX M. & VAN DER WEE P. 1997: Enkele traditionele dakconstructies in de Antwerpse binnenstad, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1997.3-4, 27-28.