Herenhuis in régencestijl

Straat Zwartzustersstraat

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

omvat de bescherming als monument Herenhuis: ingangstravee
gelegen te Lange Koepoortstraat 14, Zwartzustersstraat 27-29 (Antwerpen)

Beschrijving

Herenhuis in régencestijl uit het tweede of derde kwart van de 18de eeuw, mogelijk met oudere kern. Toenmalig eigenaar Geleys liet in 1811 de vensters aanpassen en van lekdrempels voorzien. In opdracht van Rottiers voegde de aannemer Arnold Hertogs in 1837 de tweede verdieping en het hoofdgestel toe.

Voorname rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel. Merkwaardige frontispice uit blauwe hardsteen in de middenas, gemarkeerd door een rondboogpoort met geprofileerd kwarthol beloop voorzien van een voluutsleutel, imposten en neuten. Deze is gevat in een rechthoekige omlijsting, gevormd door pilasters met ingediepte schacht en een gekorniste waterlijst op consoles. Zwikken met vlechtwerk. Balkondeur in sterk geprofileerde spiegelboogomlijsting, bekroond door een gebogen fronton en voorzien van een vermoedelijk 19de-eeuwse smeedijzeren borstwering. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen (deels vernieuwd).

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#328 en 1837#238.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet