erfgoedobject

Krijgsgevangenis en kazerne

bouwkundig element
ID
43
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43

Juridische gevolgen

Beschrijving

Krijgsgevangenis en kazerne, naar ontwerp van de architecten Cornelis, Javaux en Teerlinckx in 1840 opgetrokken, na afbraak van het oude Zwarte Zusterhuis (1474), in 1806. Imposant hoekgebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met dakkapellen en fronton, in eclectische stijl. Hoge schuin hellende sokkel uit natuursteen. Inspringende zijvleugels met gekoppelde segmentboogvensters tussen lisenen. Afgeschuinde cordon tussen de bouwlagen. Hoekgebouw met speklagen en hoekrisaliet met puntgevel die bovenaan naar voor springt, boogvenster in negblokken. Zware met elkaar verbonden druiplijsten boven de benedenvensters, herhaald in de bovenverdieping doch met een vlakke lijst. Zware, afhellende puilijst. Baksteen fries onder de daklijst. Rechthoekige vensters met hoekstenen en met natuurstenen kruiskozijnen in hoekrisaliet.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Krijgsgevangenis en kazerne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.