erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
43002
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43002
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Grondig verbouwd langshuis met twee verdiepingen en zadeldak, in kern behorend tot 17de-18de eeuw.

Traditionele bak- en zandsteenbouw. Hoge plint van zandsteen. Inrijpoort gemarkeerd door een waterlijst met gestrekte uiteinden. Rechts ervan, rechthoekige vensteropeningen; links, steekboogvensters met uitstekende sluitsteen aangebracht tijdens een verbouwing van midden 18de eeuw; gelijktijdige Louis XV-deur met tussendorpel. Zijgevel voorzien van een schouderstuk.

Tot de latere wijzigingen behoren: de gecementeerde banden in het gedeelte rechts van de poort, de veranderde vensteromlijstingen op de begane grond en de lateien en onderdorpels op de bovenverdieping. Recentere winkelpui; linkeruiteinde van het gebouw vervangen door een nieuwe constructie.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43002 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.