erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
43011
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43011

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Historische stadskern Tienen
    Deze bescherming is geldig sinds 02-05-2011

Beschrijving

Enkelhuis met twee verdiepingen en risaliet met volutes en spiegelboogbekroning, behorend tot het derde kwart van de 18de eeuw.

Baksteenbouw verlevendigd met natuursteen. De met Franse voegen versierde hoekpijlers dragen de geprofileerde puilijst; drie steekboogvensters, meet schelpmotief in de sluitsteen, tussen hoekpilasters voorzien van ingediepte schachten met rocaillemotieven en composietkapitelen onder het gekorniste hoofdgestel, dat als machtige horizontale de gevelpartij van het risaliet scheidt. Pittoreske gevelbekroning voorzien van een rijk omlijst steekboogvenster tussen twee lagere en minder goed geïntegreerde raampjes.

Recente winkelpui.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern Tienen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43011 (Geraadpleegd op 19-06-2021)