erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Steen

bouwkundig element
ID: 43058   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43058

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tot het éénbeukig gebouw, ingewijd in 1331, behoren nog de onderbouw van de noordelijke muur met kordonlijst onder de vensters (gewijzigd in de 18de eeuw), het driezijdig koor waarin de vensteropening en de zuidelijke kroonlijst nog gotisch zijn. Zuidelijke transeptarm (sterk gerestaureerd) in laatgotische stijl, afgedekt met houten spitstongewelf.

Onder een nieuw venster in de bakstenen puntgevel bevindt zich een voorportaal, op het hoofdgestel gedateerd "1699"; puntgevel bekroond met een torentje met leien bedaking.

Restauratie in 1927.

Interieur verfraaid met stucwerk tijdens de 18de eeuw.

Mobilair. In de dwarsbeuk gotisch beeld van Sint-Mauritius (15de eeuw); zijaltaar in renaissancestijl, met geschilderde predella (16de eeuw?); hoofdaltaar met barokke inslag (tweede helft 17de eeuw).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Steen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43058 (Geraadpleegd op 27-10-2020)