erfgoedobject

Huis Nazareth

bouwkundig element
ID
43069
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43069

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Nazareth
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Huize Nazareth
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huize Nazareth en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Nazareth
  Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Voormalig kasteel, heden rustoord. Kern en oudste gedeelte bestaande uit de vierkante, middeleeuwse slottoren van breuksteen met overwelfde benedenverdieping; verhoogd en aangepast in de loop van de 18de eeuw (circa 1766).

Uit dezelfde periode dateren de woonvleugels, opgetrokken op drie zijden van de toren, en de hoevegebouwen, zoals vermeld in het bouwopschrift boven de inrijpoort van de met tentdak bekroonde toren met duifhuis: CE PRESENT CHASTEAU ET BASSECOURT ONT ESTE REBATTIS PAR SON EXle MG JOSEPH COMTE DE MERODE DE MONTFORDS DU St EMPIRE ROMMAIN, MARQUIS DE DEYNSE, BARON DE CE LIEU. L'AN 1730.

In 1898 en volgende uitbreiding van de verblijfsruimten en oprichting van een kapel in neostijl; aanpassing en verruiming van de hoevegebouwen.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Nazareth [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43069 (Geraadpleegd op )