Winkelhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1855 opgetrokken in opdracht van Louis Keusters. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.
Rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde winkelpuien met zijportaal aan weerszij van de privé-inkom, spiegelboogopeningen en ritmerende door pilasters, vanaf een hardstenen plint. Daarvan rest enkel het entablement, met waterlijsten op voluutconsoles boven de portalen. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, dat de klemtoon legt op het hoger opgetrokken middenrisaliet. Verkleinende registers van spiegelboogvensters in geriemde omlijsting met geprofileerde dagkanten, voorzien van gietijzeren parapetten. De hoge bel-etage onderscheidt zich in het middenrisaliet door een rankwermedaillon en een balkon met gietijzeren borstwering en voluutconsoles, en in de zijtraveeën door een borstwering met postamenten, casementen op de penanten en de lateien, en als bekroning frontons van voluten en een schelpsleutel. Rozetsleutels accentueren de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries, en een gebroken, houten kroonlijst met tandlijst en bewerkte voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging. Het centrale, klokvormige dakvenster met een blinde oculus in de top, wordt geflankeerd door postamenten waarop siervazen, en heeft een rankwerkkuifstuk als bekroning. Van de rondboogopening is het ijzeren traceerwerk verwijderd. De huidige pui, vrij geïnspireerd op de oorspronkelijke, is van recente datum.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298206 (geraadpleegd op ).
Statig herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in Louis-Philippestijl, waarvoor bouwtoelating in 1855 (opdrachtgever: Louis Keusters). Spiegelboogvensters in stijlvolle geprofileerde omlijsting met decoratieve sluitsteen: gietijzeren leuningen, op de tweede bouwlaag onderling verbonden door kordons. Brede kroonlijst met tandlijst, geschraagd door uitgewerkte consoles: onderbroken voor verhoogde middentravee met krulvormige afdekking waarop een siermotief. Siervazen op postamenten flankeren het dakvenster met rondboogvenster; fraai roedetracé. Storend verbouwde begane grond.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4307 (geraadpleegd op ).